Demografie
Falklanders en ook wel Kelpers genoemd , zijn de mensen van het Britse overzeese gebied van de Falklandeilanden .
Identiteit
De eilandbewoners zijn Brits, zij het met een eigen identiteit:
Britse culturele, economische, sociale, politieke en educatieve waarden creëren een unieke Brits-achtige Falkland-eilanden. Maar eilandbewoners voelen zich duidelijk anders dan hun medeburgers die in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Dit kan iets te maken hebben met geografisch isolement of met wonen op een kleiner eiland - misschien vergelijkbaar met Britse mensen die zich niet Europeaan voelen. (Lewis Clifton OBE , voorzitter van de Falklands Wetgevende Raad )
Ze zien zichzelf ook als niet anders dan andere immigrantennaties, inclusief die van het naburige Zuid-Amerika :
We zijn evenveel mensen als die in Argentinië , Uruguay , Brazilië en Chili en veel andere Zuid-Amerikaanse landen waarvan de inwoners hoofdzakelijk van Europese , inheemse of Afrikaanse afkomst zijn. ( Raadslid Mike Summers OBE )
Kelpers is een bijnaam gegeven aan Falkland Islanders, omdat de eilanden zijn omgeven door grote zeewieren die kelp worden genoemd .
Nationaliteit
Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 1983 zijn de Falklandeilanden , zoals voorzien in de British Nationality (Falkland Islands) Act 1983 , volledig Britse staatsburgers .
Etnische groepen
Ongeveer 70 procent is van Britse afkomst, voornamelijk als gevolg van de immigratie van Schotland en Wales naar de eilanden. De inheemse bewoners noemen zichzelf 'eilandbewoners'; de term "Kelpers", van de kelp die overvloedig rond de eilanden groeit, wordt niet langer op de eilanden gebruikt. Mensen uit het Verenigd Koninkrijk die de Falkland Island-status hebben verkregen, zijn lokaal bekend als 'bezitters'.
Een paar eilandbewoners zijn van Franse , Gibraltar , Portugese en Scandinavische afkomst. Sommige zijn afstammelingen van walvisjagers die de laatste twee eeuwen de eilanden hebben bereikt. Er is ook een kleine minderheid van Zuid-Amerikaanse, voornamelijk Chileense afkomst , en in recentere tijden zijn ook veel mensen uit Sint-Helena naar het werk en wonen in de eilanden gekomen.
Godsdiensten
De meest overheersende religie is het christendom , waarvan de belangrijkste denominaties de Church of England , Roman Catholic , United Free Church en Lutheran zijn . Kleinere aantallen zijn Jehovah's Getuigen , Zevende-dags Adventisten en Grieks-orthodox ; waarbij de laatste te wijten is aan het passeren van Griekse vissers. Er is ook een Bahá'í- gemeente. De eilanden zijn de thuisbasis van de Apostolische prefectuur van de Falklandeilanden .
Talen
De officiële taal van de eilanden is Engels. De Falklandse Engelse volkstaal heeft een behoorlijk aantal geleende Spaanse woorden (vaak aangepast of beschadigd); ze zijn bijzonder talrijk, zelfs dominant in de lokale paardgerelateerde terminologie. De eilandbewoners gebruiken bijvoorbeeld 'alizan', 'colorao', 'negro', 'blanco', 'gotiao', 'picasso', 'sarco', 'rabincana' enz. Voor bepaalde paardenkleuren en looks, of 'bosal' , 'cabresta', 'bastos', 'cinch', 'conjinilla', 'meletas', 'tientas', 'manares' enz. voor verschillende items van paardentuig.
Sport
Er zijn meer dan 30 verschillende sportclubs op de Falklandeilanden, waaronder badminton, kleiduivenschieten, cricket, voetbal, golf, hockey, korfbal, rugbyvakbond, zeilen, zwemmen, tafeltennis en volleybal. De Falklands concurreren in de Commonwealth Games en op de tweejaarlijkse eilandgames . Louis Baillon is de enige Falkland Islander die een Olympisch kampioen is geworden, als lid van het Britse hockeyteam dat in 1908 een gouden medaille won.
Maak jouw eigen website met JouwWeb